Barn och ungdomar har generellt sett enklare att utveckla ett beroende i tidig ålder, oavsett om det gäller t.ex. alkohol, tobak eller spel. För att skydda deras välbefinnande och hälsa finns det åldersgränser på vissa produkter och tjänster som är viktiga att ta hänsyn till. Ofta finns det också stöd för åldersgränserna genom svensk lag eller branschöverenskommelser.
Här kan du läsa mer om vad som gäller kring lagar och regler vid försäljning av några vanliga åldersbegränsade varor.
Viktigt att tänka på:
- Läs på om lagar och regler kring åldersbegränsade varor INNAN du börjar sälja dem i din butik och se även till att all personal är väl informerad om gällande regler.
- Se till att det finns tydliga skyltar i butiken om anvisade åldersgränser i din butik, både i anslutning till aktuella produkter och vid kassadisken.
- Säkerställ alltid att kunden uppfyller gällande åldersgräns. Vid minsta tveksamhet ska du alltid be om legitimation! Som en riktlinje bör du även be om legitimation om du misstänker att kunden är yngre än 25 år.
- Du kan neka att sälja en ålderbegränsad produkt om du misstänker att det kommer lämnas vidare (langas) till en minderårig.
- Var försiktig med marknadsföring av åldersbegränsade produkter - den får absolut inte vända sig till minderåriga.
- Tillsyn kan förkomma i din butik och då kan det utföras oanmälda provköp på åldersbegränsade varor. Så var noga med att alltid följa reglerna, eftersom du annars riskerar drabbas av vite (böter), förlorade tillstånd eller andra form av straff.
Alkohol – Åldersgräns 18 år
Alkoholdrycker med en volymprocent högre än 2,25% får enligt alkohollagen inte säljas till personer som inte har fyllt 18 år. Vi rekommenderar inte att du säljer drycker med någon form av alkoholhalt (även under 2,25%) till personer som ännu inte fyllt 18 år. Var uppmärksam vid all försäljning av drycker med någon form av alkoholhalt. Livsbutiken får inte sälja alkohol med en volymprocent högre än 3,5%.
Lagar & regler vid försäljning av alkohol
Energidryck – Åldersgräns 15 år
Det finns ingen lagstadgad åldersgräns för att få köpa energidryck i Sverige i dagsläget. Men inom branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel har det satts en gemensam branschpolicy om att inte sälja energidryck till barn och ungdomar under 15 år. I Svensk Dagligvaruhandel ingår medlemsföretagen Axfood-koncernen, Coop Sverige, ICA Sverige, IKEA Food, Lidl Sverige och Livsmedelshandlarna.
Axfoods policy kring 15-årsgräns på energidryck
Receptfria läkemedel – Åldersgräns 18 år
Det råder 18-årsgräns vid köp av receptfria läkemedel och det gäller även nikotinläkemedel. Receptfria läkemedel omfattas av Läkemedelslagen i Sverige. Läs mer om om gällande regler vid försäljning av receptfri läkemedel här:
Lagar och regler vid försäljning av receptfria läkemedel
Spel – Åldersgräns 18 år
Barn och ungdomar har svårare att göra sannolikhetsbedömningar, och de har särskilt lätt att utveckla spelproblem. Som spelombud får du därför enligt lag inte sälja spel till personer som inte fyllt 18 år. Även vid spel gäller regleln att du får heller inte sälja till personer över 18 år om du misstänker att de kommer förmedla spelet till en minderårig.
Det är viktigt att känna till att åldersgränsen även omfattar lotter, som ofta upplevs som en ”oskyldigare” form av spel. Åldersgränsen gäller även i målsmans sällskap.
Mer information kring spel och gällande regler hittar du som är ombud också hos din spelaktör.
Tobak - Åldersgräns 18 år
Det råder 18-årsgräns vid köp av tobak. Tobaksvaror omfattas av tobakslagen i Sverige. Här kan du läsa mer om de regler som gäller vid försäljning av tobaksvaror:
Lagar och regler vid försäljning av tobaksvaror