Om du vill erbjuda försäljning av tobak i ditt sortiment så finns det vissa regler och lagar som du måste förhålla dig till. Bland annat måste du som säljer tobak ansöka om ett särskilt tillstånd för att få sälja tobak till konsumenter. Tillståndet ansöker du om hos kommunen där din verksamhet drivs.
Det här behöver du tänka på:
Innan försäljning
- Du måste ansöka om ett särskilt tobakstillstånd hos din kommun för att få sälja tobak.
- Du behöver tillämpa ett egenkontrollprogram i din butik.
- Du måste ansöka om två unika ID-nummer för din butik och din verksamhet för att få handla tobaksvaror.
- Du måste skicka in en kopia på ditt tobakstillstånd samt rapportera in dina ID-nummer till Kundsupport för att kunna handla tobaksvaror på Dagab.
- Informera personalen i butiken om gällande regler och se till att de är införstådda i de rutiner som beskrivs i butikens egenkontrollprogram.
I butiken
- Du får inte sälja tobaksvaror till personer under 18 år, eller personer som du misstänker kommer lämna varor vidare till någon som inte fyllt 18 år.
- Du måste märka upp tydligt med skyltar om 18-årsgräns intill dina tobaksvaror.
- Du måste förvara tobaksvaror åtskilda från övriga varor i butiken. Helst i ett speciellt avsett skåp där personalen har direkt uppsikt med möjlighet att låsa.
- Du ansvarar för att lagen om rökfria miljöer efterföljs i anslutning till dina lokaler genom att skylta tydligt om rökförbud och vid behov informera om rökförbud.
- Du behöver ta hänsyn till de restriktioner som gäller för marknadsföring av tobaksvaror.
Tobaksvarorna
- En styckförpackning cigaretter ska innehålla minst 20 stycken cigaretter, en styckförpackning rulltobak ska innehålla tobak som väger minst 30 gram och en dosa portionsförpackad snus ska innehålla minst 20 portioner.
- Dina tobaksvaror måste vara försedda med en unik ID-märkning och korrekt säkerhetsmärkning.
- Förpackningarna för dina tobaksvaror måste vara märkt med en hälsovarning.
Tillsyn
- Din kommun samt Polismyndigheten kommer regelbundet utföra tillsyn för att kontrollera om du efterföljer gällande regler.
- Brott mot reglerna kan det medföra förlorat försäljningstillstånd, vite (böter) och/eller fängelsestraff.
Tillstånd för tobaksförsäljning
För att få sälja tobaksvaror behöver du ha ett särskilt tillstånd från kommunen där din verksamhet drivs. För att få ett tillstånd behöver du lämna en skriftlig ansökan till kommunen som sedan gör en prövning av din lämplighet genom granskning av bl.a. ekonomisk skötsamhet och eventuell förekomst av brottslig belastning (vandel).
Ansökningsblanketter och information om hur du ansöker kan du få via din kommuns tobakshandläggare eller via din kommuns hemsida.
Egenkontrollprogram
När du ansöker om tobakstillstånd hos din kommun så måste du även bifoga ett egenkontrollprogram för butiken. Kortfattat kan man beskriva ett egenkontrollprogram som en form av redogörelse över de rutiner som tillämpas i butiken för att säkerställa att de lagar och regler som gäller kring försäljning av tobak alltid kommer att upprätthållas.
På Folkhälsomyndighetens hemsida kan du få en vägledning till vad ett egenkontrollprogram måste innehålla och hur det ska utformas.
ID-nummer
För att få handla tobaksvaror måste du ansöka om två ID-nummer - ett anläggnings-ID och ett aktörs-ID. Detta beror på att alla tillverkare, grossister och leverantörer enligt lag är skyldiga att rapportera sina produktförflyttningar till en central EU-databas och därför behöver du uppge dessa ID-nummer. Syftet med ID-nummer är att motverka illegal handel av tobaksvaror.
Du kan själv ansöka om ID-nummer via länken här:
Rapportera in dina uppgifter till Dagab
Tobakslagen ställer krav på att vi som grossist måste rapportera alla våra förflyttningar av tobaksvaror. För att kunna sälja tobaksprodukter till dig så behöver du därför skicka in en kopia på ditt tobakstillstånd och dina ID-nummer. Dina uppgifter kan du enkelt skicka in direkt via närlivs.se.
Så här gör du för att skicka in ditt Tobakstillstånd och dina ID-nummer:
- Klicka på Support i den gröna menyn högst upp (du måste vara inloggad) och välj sedan ”Ändra mina uppgifter”.
- Under ”Välj typ av ändring” väljer du ”Tobakstillstånd”.
- Klicka på ”Val av fil” och bifoga ditt tobakstillstånd som PDF.
- Fyll i ditt Aktörs-ID
- Fyll i ditt Anläggnings-ID
- När du är klar klickar du på ”Skicka in”.
Informera personalen i butiken
Du som näringsidkare är skyldig att informera personalen i butiken om de regler som gäller kring försäljning av tobaksvaror. Det är viktigt att känna till att det också råder ett personligt straffansvar om inte tobakslagen efterföljs och det kan leda till straff för både näringsidkaren och personal i form av böter eller fängelse upp till 6 månader. Se därför till att all personal som står i kassan kan och följer rutinerna i butikens egenkontrollprogram.
18-årsgräns
Tobak får endast säljas eller lämnas ut till personer som har fyllt 18 år. Därför måste din butik ha en rutin för ålderskontroll. Ta för vana att begära legitimation på personer som ser ut att vara under 25 år, och begär alltid legitimation om du är osäker på kundens ålder. Du får heller inte sälja tobaksvaror om du misstänker att varorna kommer att lämnas vidare (langas) till någon som inte har fyllt 18 år.
I butiken behöver det även finnas en tydlig skyltning om 18-årsgräns på tobaksvaror. Skylten ska normalt placeras i anslutning till kassan och måste vara klart synbar, vilket till exempel innebär att den inte får vara skymd bakom någonting.
Korrekta skyltar och dekaler finns att beställa eller skriv ut via Folkhälsomyndighetens hemsida.
Rökfria miljöer
Rökförbudet omfattar lokaler och utrymmen som allmänheten har tillträde till, vilket inkluderar t.ex. butiksentréer. Det innebär att du som disponerar en lokal där en butiksverksamhet bedrivs har ansvar för att se till att rökförbud efterföljs i anslutning till dina lokaler. Detta gör du genom att skylta tydligt om rökförbud och vid behov ingripa med information och tillsägelser.
Om någon trots tillsägelse röker i miljöer som omfattas av rökförbud så får denna person avvisas. Du får dock inte på egen hand avlägsna personer som bryter mot rökförbudet, utan får då ta kontakt med polis eller ordningsvakter som har laglig rätt att avvisa personer.
Marknadsföring av tobaksvaror
Reklam och marknadsföring för tobaksvaror till konsumenter är inte tillåten. Det är dock tillåtet att använda vissa kommersiella meddelanden inne på försäljningsstället. Det kan vara t.ex. varumärken, varulistor, prislistor, reklamskyltar och affischer. Budskapen i butiken får dock inte på något sätt upplevas påträngande, uppsökande eller uppmuntra till bruk av tobak.
På Konsumentverkets hemsida hittar du mer information om de restriktioner som gäller kring marknadsföring av tobaksvaror.
Styckförsäljning
Det finns regler gällande hur mycket en styckförpackning måste innehålla för att få säljas till konsument. Följande gäller:
- Styckförpackningar med cigaretter ska innehålla minst 20 cigaretter
- Styckförpackningar med rulltobak ska innehålla tobak som väger minst 30 gram
- Styckförpackningar med portionsförpackat snus ska innehålla minst 20 portioner
Det är därmed inte tillåtet att öppna t.ex. en cigarettförpackning och sälja en cigarett i taget. När det gäller snusstockar och cigarettlimpor ska varje enskild förpackning i dessa uppfylla ovanstående krav.
Spårbarhets- och säkerhetsmärkning
Alla styckförpackningar av tobaksvaror ska vara försedda med följande märkningar för att få säljas till konsument:
- Spårbarhetsmärkning – en särskild ID-märkning som gör det möjligt att fastställa varans datum, tillverkningsplats och leveransväg.
- Säkerhetsmärkning – som består av minst fem olika typer av äkthetsdetaljer, både synliga och icke synliga som gör det enklare att kontrollera om en produkt är äkta eller inte.
Det är tillverkaren som ansvarar för att produkten är försedda med rätt märkningar, men du som återförsäljare är skyldig att kontrollera att förpackningarna är försedda med korrekta märkningar. Det är straffbart att sälja felaktigt märkta produkter till konsument och produkter som har en felaktig märkning eller helt saknar märkning ska rapporteras och reklameras.
Hälsovarning
Alla förpackningar med tobaksvaror måste vara försedda med en tydlig hälsovarning, det vill säga en text som informerar om hälsoriskerna med att använda tobak samt information om rökavvänjning. Hälsovarningarna måste också vara på svenska.
Det finns även regler för hur hälsomärkningarna ska vara utformade och hur de ska vara placerade på förpackningen. För exakt beskrivning hänvisar vi till Folkhälsomyndigheten.
Det är tillverkaren som ansvarar för att produkten är försedda med rätt märkningar, men du som återförsäljare är skyldig att kontrollera att styckförpackningarna är försedda med korrekta märkningar. Det är straffbart att sälja felaktigt märkta produkter till konsument och produkter som har en felaktig märkning eller helt saknar märkning ska rapporteras och reklameras.
E-cigaretter och tobaksfria nikotinprodukter
Vid försäljning av e-cigaretter och nikotinprodukter gäller andra lagar och regler.